Οι δίπλες αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της μεσσηνιακής παράδοσης και της ελληνικής γαστρονομικής κληρονομιάς. Με ρίζες βαθιά μέσα στο χρόνο, αυτό το ξεχωριστό γλυκό είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τη χαρά, τους γάμους, τις βαπτίσεις και τις γιορτές.
Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι στη Μεσσηνία, και ειδικά στην Καλαμάτα, καμία μεγάλη στιγμή δεν θεωρείται ολοκληρωμένη χωρίς ένα δίσκο γεμάτο με τραγανές, μελωμένες δίπλες.
Η ιστορία της Δίπλας χάνεται στα βάθη της ελληνικής παράδοσης, καθώς παραλλαγές του γλυκού αυτού απαντώνται από την αρχαιότητα, όταν ζυμάρι τηγανιζόταν και περιχυνόταν με μέλι. Στη νεότερη εποχή, οι δίπλες καθιερώθηκαν ως το “γλυκό του γάμου” στη Μεσσηνία και σε άλλες περιοχές της Πελοποννήσου, χάρη στην ιδιαίτερη υφή τους, τη νοστιμιά και το γεγονός ότι συμβολίζουν τη γλυκιά αρχή της κοινής ζωής.
Πώς φτιάχνονται οι δίπλες;
Οι παραδοσιακές δίπλες παρασκευάζονται από ένα απλό μείγμα αυγών και αλευριού, το οποίο ανοίγεται σε λεπτό φύλλο, τηγανίζεται σε καυτό λάδι και, όσο είναι ακόμα ζεστό, τυλίγεται σε ρολό ή διπλώνεται σε σχήματα. Το μυστικό κρύβεται στην τέχνη του ανοίγματος του φύλλου και στην αμέσως επόμενη βύθισή του στο καυτό λάδι, ώστε να γίνει τραγανό χωρίς να απορροφήσει πολύ λάδι. Αφού κρυώσουν, περιχύνονται με αρωματικό μέλι και πασπαλίζονται με καρύδια και κανέλα.
Ένα γλυκό με συμβολισμό
Οι δίπλες, πέρα από την υπέροχη γεύση τους, κουβαλούν και συμβολισμό: το τύλιγμα του φύλλου θεωρείται ότι "αγκαλιάζει" το νέο ξεκίνημα, ενώ το μέλι συμβολίζει την ευτυχία και την ευημερία. Γι’ αυτό και παραδοσιακά προσφέρονται σε κάθε σημαντική στιγμή της ζωής, από τους γάμους και τις βαπτίσεις μέχρι τις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.
Η σύγχρονη συνέχεια της παράδοσης
Αν και με το πέρασμα των χρόνων έχουν εμφανιστεί πολλές παραλλαγές και σύγχρονες εκδοχές, οι χειροποίητες παραδοσιακές δίπλες παραμένουν αγαπημένες σε κάθε ηλικία. Στη Μεσσηνία υπάρχουν οικογενειακά εργαστήρια και καταστήματα που συνεχίζουν με αγάπη και μεράκι την τέχνη της δίπλας, κρατώντας ζωντανή την παράδοση και προσφέροντας γλυκές στιγμές σε κάθε περίσταση.